!

Opmerkingen: Beschikbare holes tijdens werkzaamheden: zie "groene balk" hieronder.

Laatste wijziging baanstatus: 21 december 2024

De baan is open

Qualifying ronde niet mogelijk

Trolleys toegestaan

Buggy's toegestaan

Putting green open

Driving range open

Zomer greens

Baanstatus  >

Nieuwsberichten 2024 Commissie Natuur

20-12-2024 Schapen

In een vorige nieuwsbrief berichtte we al over de aankomst van de schapen. Bij aankomst van de schapen doen we altijd samen met coursemanager Richard, schaapsherder Daphne en huisecoloog Harrie een ronde om de exacte locaties voor begrazing vast te stellen. Op bijgaand plaatje, met paarse vlakken ingekleurd, is te zien dat een fors deel van de baan wordt aangepakt. In het eerdere bericht stond dat o.a. de “akkertjes” zouden worden begraasd. Dat was het plan
. Toen bij aankomst bleek, dat een aantal van die akkertjes nog te nat, of al te veel begroeid met riet waren, is besloten om die eerst machinaal te maaien. In het voorjaar kijken we of die stukken alsnog door schapen begraasd kunnen worden.

07-12-2024 Villa voor Vleermuizen

Zondagochtend 10 november hebben zeven vrijwilligers -onder leiding van de Natuur Commissie- gezamenlijk de oorlogsbunker in de zeereep (links van hole 1) geschikt gemaakt als overwinteringsplaats voor vleermuizen, vlinders en vogels. Ze hebben twee uur lang een dikke laag van stuifzand eruit geschept. Ook zijn er voor de vleermuizen speciale bouwstenen met holle, rechthoekige openingen van 2,5cm op verschillende hoogten opgehangen zodat de dieren voor hun winterslaap kunnen kiezen in luchtvochtigheid. Voor vleermuizen is dat boven de 90% en onze bunker heeft nu plekken waar het 96% is. Goed nieuws dus!

Lees hier het verslag van de dag van een van de deelnemers.

De Natuur Commissie zit echter niet stil en broedt op meer van zulke leuke projectjes voor de natuur, dus sluit je aan bij de app Gespot en blijf op die manier op de hoogte! Toegang tot de app groep kan je krijgen via een van de commissieleden van de Natuur Commissie.

 

29-11-2024 Schapen eten met lange tanden | Op zoek naar het Zandtulpje

Waarom heeft een schaap in de onderkaak 8 snijtanden? Dan kan het korter maaien!

Schaapsherder Daphne is deze week weer gearriveerd voor de najaarsbegrazing. Nadat zij in juni vooral het oostelijk deel van de baan heeft aangepakt, zal de nadruk deze keer meer op het midden en westen liggen. Het hoge grondwaterpeil heeft ook als gevolg dat sommige stukken van de rough volledig “vergrast” zijn, en er bijna geen kenmerkende duinvegetatie over is. Met name de landbouw-akkertjes die op sommige plekken te herkennen zijn (bijv. tussen hole 11 en 13), hebben hier last van. Die akkertjes zijn daar ooit zo aangelegd, dat de grondwaterstand in de buurt van de oppervlakte was. Met de hoge waterstanden de afgelopen maanden, hadden grassen, of zelfs riet (links van hole 10) perfecte condities om flink te groeien. We hebben Daphne dan ook gevraagd of zij met haar dreamteam vooral aandacht wil geven aan die stukken.


Op zoek naar het Zandtulpje

Vrijdag 22 november jl. zijn paddenstoelenspecialisten Edwin Maassen en Arie Dwarswaard gaan inventariseren in het gebiedje waar we een vochtige vallei willen creëren, links van de 17-de green. Het was guur weer en bitterkoud maar de oogst was des te rijker. Zo troffen we diverse wasplaten aan, ook wel de orchideeën onder de paddestoelen genoemd. Naast de algemene Zwartwordende wasplaat ook de zeldzamere Duinwasplaat, Papegaaizwammetje, Geurende wasplaat en Kabouterplaat. Ook bleek het gebiedje een hele trits aan aardtongen te huisvesten, zowel de Slanke als de Brede aardtong, ook allebei vrij zeldzaam, en als kwetsbaar op de rode lijst geplaatst. Edwin had nog nooit zoveel aardtongen bij elkaar gezien! Het schrale grasland is bij uitstek de juiste biotoop voor dit soort paddestoelen. Daarna zijn we tussen hole 10 en 14 in de duinpannen op zoek gegaan naar het Zandtulpje. Dit is een paddestoel die zo maar uit het zand lijkt te komen maar in feite op de wortels van helmgras groeien, een zeldzame soort die als bedreigd is bestempeld. En daar troffen we twee exemplaren aan. Eindelijk, na jaren zoeken!

Natuur | nieuws 2024 2

04-10-2024 paddenstoelen zoektocht: 18 oktober 10.00 uur

Op vrijdag 18 oktober om 10 uur staan Arie en Edwin voor het clubhuis om ons mee te nemen op hun verrassende paddenstoelen zoektocht. Ooit gehoord van het Smoezelig sneeuwzwammetje, de Bleke Franjehoed, de Duindoornvuurzwam, de Paarssteelschijnridderzwam of de Giftige weidetrechterzwam? Goede kans dat je die tegenkomt op plekken waar je gewoonlijk argeloos langs loopt.

Opgeven bij Fabrice Delhaise (alleen) via mail fabrice.delhaise@gmail.com. Gasten ook welkom.

27-09-2024 Werkzaamheden natuurbeheer voor de winter 2024-2025

Naast de recente natuurwerkzaamheden, die voor het grootste deel door een externe aannemer worden uitgevoerd, staat onze eigen greenkeepersploeg weer klaar voor een flinke portie natuurwerkzaamheden in de winterperiode, wanneer er minder ander werk is en flora en fauna deels in ruste zijn. Daarmee zorgen ze ervoor dat de natuur rond onze baan uitstekend past binnen de Natura-2000 richtlijnen. Daarvoor staan de volgende werkzaamheden deze winter op de rol:

Invasieve exoten bestrijden
Het bestrijden van invasieve exoten zoals cotoneaster (of dwergmispel), mahonia en Amerikaanse vogelkers is een voortdurend proces dat altijd aandacht vraagt. Ook de zwarte engbloem is her en der weer gesignaleerd en Staatsbosbeheer is aangesproken op het bestrijden daarvan, want dat nemen zij op zich.

Duinstruwelen
Het blijft noodzakelijk ook de duindoorn in toom te houden en goed in de gaten te houden waar deze wel en niet gewenst is. Te dicht bij de fairways (en paden) is niet goed, omdat op een zeker moment de wortels door de grasmat naar boven komen, maar ook omdat er vele konijnenburchten onder en rond de duindoorstruwelen zitten. De konijnen grazen graag van het lekkere gras van de fairways (en graven dan en passant die irritante kuiltjes) en maken hun burchten dus graag in struwelen dicht bij de fairway. Om die reden gaat deze winter het uitgebreide struweel links van de fairway van hole 18, naast de parkeerplaats, flink teruggezet worden. Vanzelfsprekend wordt er goed opgelet dat de parkeerplaats zoveel mogelijk uit het zicht blijft en dat er voldoende duindoorn overblijft voor de vogels, want die zitten daar graag.

Op de duinrug links van de fairway van hole 4 wordt het duinstruweel ook uitgedund om een betere verbinding met de natuur ten noorden van onze baan te creëren.

Bomen
Na de grote bomenkap van de aannemer in het kader van het Baan- en Natuurplan staan er ook nog een paar bomen op de werklijst van de greenkeepers, waarvan de kap hoort bij het reguliere onderhoud. Dat betreft een paar plukjes Esdoorn die de afgelopen jaren niet in toom zijn gehouden. Rond hole 3 gaat het om het creëren van licht en lucht en er is nog een aantal dennen dat bijna dood is en om redenen van veiligheid worden weggehaald.

Er worden ook bomen bewust gespaard, zoals onder andere enkele populieren vanwege het zachte hout dat spechten aantrekt en enkele esdoorns rechts van de fairway van 9 (vlak bij het pad naar de driving range) vanwege enkele nesten.

Schapen
Binnenkort verwachten we ook Daphne weer met haar schaapskudde en wordt er eindelijk weer iets afgeknabbeld van die taaie diepe rough.

Onze greenkeepersploeg heeft de handen dus meer dan vol deze winter.

21-06-2024 De schapen komen weer

Daphne is weer in aantocht met haar schapen. We verwachten ze in de week van 23 juni. Het laten begrazen door schapen is belangrijk om de open duingraslanden daadwerkelijk open te houden, invasieve exoten zoals de Vogelkers te bestrijden en 
 niet in de laatste plaats 
 om onze ballen weer makkelijker terug te vinden!

De schapen grazen dit keer voornamelijk in de bospercelen. Daarbij wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de laatste nesten van de zogenaamde grondbroeders, zoals boompiepers en soms houtsnippen. Ook in het open duin vinden we grondbroeders, zoals graspiepers, nachtegalen en boomleeuweriken, maar daar vindt in de zomer geen begrazing plaats. Om de grondbroeders in het bos zo veel mogelijk te beschermen is in kaart gebracht wat de kwetsbare gebieden zijn. Er is een plan gemaakt voor de volgorde van de begrazing, zodat de kwetsbare gebieden als laatste aan de beurt zijn wanneer het broedseizoen nagenoeg is afgelopen.

31-05-2024 Koning Konijn en het belang voor het duinlandschap

In 2022 promoveerde onze huisecoloog Harrie van der Hagen op de unieke rol van het konijn voor het duinlandschap. Dit jaar studeert Diederik Soffers (hopelijk) af, mede op basis van zijn onderzoeken naar het gedrag van konijnen op ons terrein. Beide onderzoekers hebben ons laten zien, dat ons terrein unieke eigenschappen heeft, met heel bijzondere flora en fauna als gevolg 
.. of is het andersom????

Op 19 juni verzorgen zij samen de inhoud van een avond rondom het thema “Duinlandschap en de rol van het konijn”. Het programma ziet er als volgt uit:

19:00 start

Presentatie onderzoeksresultaten – door Diederik Soffers: Diederik presenteert zijn onderzoek, waarbij hij onder andere een inventarisatie van konijnenburchten heeft gedaan. Hij gaat in op de (mogelijke) invloed van lokale omstandigheden op de vestiging van konijnen.

Inleiding duinlandschap en de vorming van ons terrein – door Harrie van der Hagen: Onze huisecoloog Harrie van de Hagen schetst hoe ons terrein aan de kust in de afgelopen eeuwen vorm heeft gekregen. Hij gaat in op de specifieke betekenis van duingrasland en waarom ons terrein zo’n unieke flora en fauna herbergt.

Wandeling: Onder leiding van Harrie en Diederik maken we een wandeling van circa een uur waarbij we in de praktijk zien, hoe terreinomstandigheden (geomorfologie), flora en fauna (specifiek konijnen) op elkaar inwerken.

21:00 einde

Aanmelden svp voor 12 juni via een email naar Marieke van Rhijn m.van.rhijn@xs4all.nl

Afhankelijk van het aantal deelnemers bepalen we de locatie van de sessie.

17-05-2024 Birdwatching Day

Afgelopen zaterdag zijn we in het kader van de NGF Birdwatching day weer met een groep leden (en partners) de baan in gegaan om te genieten van de vele broedvogels en trekvogels op ons terrein. Het was een prachtige dag en met 25 deelnemers hebben we 50 verschillende vogels gezien en gehoord. Na afloop kregen we een ontbijt van Kevin en speelden enkele deelnemers nog 9 holes golf.

We hebben onder andere genoten van het nachtegalen concert bij de parkeerplaats, we zagen een overtrekkende lepelaar en de koekoek hoorden we zijn eigen naam roepen in de verte. Leuk was ook het toetje waar we na afloop nog op werden getrakteerd op het terras. Onder het genot van een drankje zagen we een paartje witte kwikstaarten af en aan vliegen met een snavel vol insecten. Onder de zonnepanelen lijken ze succesvol een nestje met jongen groot te brengen.

Artikel in ParPost

Natuur | nieuws 2024 1

26-04-2024 Birdwatching 11 mei (aankondiging)

De ruim 125 leden die deelnemen aan de whatsapp groep ‘gespot’ zullen het in de app al hebben gezien: de vogels op onze baan hebben de lente in de bol. Diverse broedvogels laten zich juist in deze tijd van het jaar van hun mooiste kant zien en horen. Zo proberen de mannetjes concurrenten te verjagen en vrouwtjes te versieren. Door onze locatie langs de kust en de combinatie van open duin en duinbos is er op onze baan een breed scala aan vogels te bewonderen.

Wil je deze avifauna van de Noordwijkse zelf ook eens goed beleven, dan kan je op 11 mei onder deskundige begeleiding van leden van de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk (“VNVN”) mee de baan in. Geniet van de zang van de nachtegaal en de zanglijster, leer het verschil herkennen tussen de fitis en de tjiftjaf en krijg uitleg over de monitoring en bescherming van vogels in de Noordwijkse duinen.

We verzamelen op zaterdag 11 mei om 6 uur (vogels zijn nu eenmaal in de vroege ochtend het meest actief) en maken dan in groepjes een wandeling door de baan. Na afloop serveert het team van Kevin een ontbijtje. Voor degenen die dat leuk vinden kan er aansluitend nog 9 holes worden gespeeld. Starttijden zijn daarvoor gereserveerd.

De zang van de vogels horen gaat zeker lukken, maar wil je ze ook mooi zien dan raden wij aan om een verrekijker mee te brengen. Heb je die nou niet, ook geen probleem. Er zijn altijd verschillende verrekijkers aanwezig in de groep die kunnen worden geleend.

Aanmelden: per email bij Marieke van Rhijn: m.van.rhijn@xs4all.nl.
Verzamelen: 11 mei om 6:00 uur op de parkeerplaats.
Kosten: 12,50 euro (ontbijt).
Meenemen: verrekijker.

Ook indien je wilt worden toegevoegd aan de whatsapp groep ‘gespot’ kan je een e-mailtje sturen naar Marieke. In deze whatsapp groep komen met regelmaat mooie natuur waarnemingen voorbij uit de baan (meestal met foto en toelichting).

01-03-2024 Konijnenburchten in beeld

Deze week is Diederik Soffers gestart met zijn onderzoek naar de konijnenburchten op ons terrein. Diederik is vierdejaars student aan de Aeres Hogeschool Almere, en doet dit onderzoek in het kader van zijn laatste jaar toegepaste biologie.

Met het onderzoek naar de burchten (de holenstelsels waar families van konijnen verblijven) proberen we meer te weten te komen over de exacte verblijfplaats en de wisselwerking tussen de aanwezige omgevingsfactoren. Omdat de burchten zich vooral in (diepe) rough bevinden, zal hij zich niet snel in een speellijn bevinden, maar de komende weken graag even alert bij die ene afzwaaiende bal. Eind maart verwachten we dat Diederik met het veldonderzoek klaar is.

12-01-2024 Hoogwater in de duinen

Met enige spot zeg ik op hole twee vaak tegen mijn gasten van de polderbanen: “Kijk, daar in de verte rechts, onze waterhindernis!” De laatste tijd laat ik dat achterwege, onze baan is immers zelf bijna aan het “verworden” tot een polderbaan. De vele regen en de hoge grondwaterstand speelt onze baan danig parten. Onze Coursemanager Richard schreef er al over in de vorige nieuwsbrief. Het is iets wat op dit moment in het hele duingebied speelt en wat veel vragen oproept, vragen die voor een deel hier beantwoord worden in een goed artikel op de website Nature Today. Interessant om te lezen. Sowieso een mooie website voor iedereen die in natuur geïnteresseerd is. Meld je aan en je wordt regelmatig via de mail op de hoogte gehouden van allerlei nieuws over de natuur wereldwijd.

Sluit venster