!

Opmerkingen: Beschikbare holes tijdens werkzaamheden: zie "groene balk" hieronder.

Laatste wijziging baanstatus: 21 december 2024

De baan is open

Qualifying ronde niet mogelijk

Trolleys toegestaan

Buggy's toegestaan

Putting green open

Driving range open

Zomer greens

Baanstatus  >

Vraag en antwoord Baan- en Natuurplan

Waarom een Baan- en Natuurplan?

De Noordwijkse golfbaan is ruim 50 jaar oud en niet meer toekomstbestendig. Tijd voor groot onderhoud. De Noordwijkse wil overstappen op chemievrij beheer. Dat kan alleen als de greens groter zijn, zodat de pinpositie (de vlag) vaker op een andere positie kan staan en de greens steeds op een andere plek worden belast. Ook is bij de aanleg van de golfbaan gebruik gemaakt van vervuilde grond (compost van de VAM). Dat willen we bij de greens weghalen. Anders kan het gras, zonder chemicaliën, niet goed groeien. Pak je de greens aan, dan kijk je uiteraard ook naar de baan en de natuur er omheen. Omdat de Noordwijkse golfbaan in een uniek stuk Nederlandse natuur ligt, kan je baan en natuur niet los van elkaar zien.

Wat zijn de plannen?

Het baanplan bestaat uit het vervangen en vergroten van de greens (inclusief het verwijderen van vervuilde grond), het aanpassen van hole 7 en het vernieuwen van een aantal holes (hole 6 en 12). Verder nog een aantal wijzigingen zoals het toevoegen van fairwaybunkers, het shapen van fairways en het veranderen van enkele tees (afslagplaatsen).

Met het natuurplan willen we natuur verbeteren en waar dat kan omvormen naar hoger gekwalificeerde Natura 2000 natuur. Niet alleen naar grijsduin (duingraslanden) maar ook naar duinbos en duindoornstruweel. Dit biedt kansen voor het aantrekken van andere soorten fauna (vogels, vlinders, etc.). De ecologen en een Klankbordgroep van natuurorganisaties adviseren ons hierbij.

Met wie werken we samen?

De plannen maken we niet alleen, we betrekken allerlei experts op het gebied van golfbaanontwerp, ecologie, agronomie, milieu, vergunningen, enz…. Ook hebben we nauw contact en werken we samen met belangrijke stakeholders als Staatsbosbeheer, Stichting Duinbehoud, Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk, Stichting Anemoon, de provincie en de gemeente Noordwijk.

Waarom vindt de Noordwijkse Golfclub natuur belangrijk?

Zoals gezegd, de Noordwijkse golfbaan ligt in een uniek stuk Nederlandse natuur, het Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid. Daar zijn we ons van bewust. Als goed gebruiker en vanuit rentmeesterschap, willen we niet alleen op het terrein passen, maar ook verbeteringen aanbrengen. De plannen waarmee we de baan toekomstbestendig maken omvatten aanpassingen aan de golfbaan én herstel en verbetering van de natuur. Zo maken we van de Noordwijkse een topbaan, ook voor de generaties na ons. De Noordwijkse Golfclub heeft een traditie waar het om de natuur gaat: de club is in 2006 Committed to Green gecertificeerd. In 2010 ontving de club ook een internationale certificering van de Golf Environment Organisation (GEO).

Bijzondere natuur langs de golfbaan

Op het terrein van de Noordwijkse Golfclub komt bijzondere natuur voor.  Uit recente Flora- en vegetatiekarteringen van het hele duingebied ten noorden van Noordwijk (in opdracht van terreineigenaar Staatsbosbeheer) blijkt: Noordwijk herbergt een groot aantal bijzondere vegetatietypen en soorten. De typen met landelijk gezien de hoogste waarde betreffen de zeedorpenvegetaties met Ruw gierstgras (14B1d) en Wondklaver en Nachtsilene (15A2a en 15A2b). Het zwaartepunt van de verspreiding van al deze typen ligt rond en op het terrein van de Noordwijkse Golfclub. In lang niet alle duingebieden komen deze vegetaties over een dergelijke oppervlakte voor. Dit geldt ook voor kalkrijk duingrasland met onder andere Zandviooltje, Oranjegele paardenbloem en soorten als Driedistel, Grote tijm, Ruig viooltje, Walstrobremraap en Kleine steentijm (14E1). In Noordwijk komt kensoort Zandviooltje slechts sporadisch voor, alleen in het duin van De Blink en Luchter Zeeduinen. De grote oppervlakte aan Duinsterretjes-vegetaties, en in mindere mate Duin-buntgras- vegetaties, zijn zeker noemenswaardig. (bron: Flora- en vegetatiekartering Noordwijk 2021-2022, Van der Goes en Groot in opdracht van Staatsbosbeheer.)

Kennelijk zijn de omstandigheden rond het golfgras van de Noordwijkse Golfclub goed voor bepaalde zeldzame rode lijst planten

Waarnemingen Nachtsilene

Baan- en Natuurplan: FAQ gasten

Open voor het publiek?

Nee, het eigen terrein van de Noordwijkse Golfclub is niet publiek toegankelijk. Het is een sportterrein. Naast de golf-technische redenen zoals het gevaar voor een golfbal op het hoofd en de bescherming van het gevoelige golfterrein, speelt er ook een ecologisch argument. Kennelijk zorgt de relatieve rust (lees: lagere recreatieve druk, geen loslopende honden etc.) voor unieke omstandigheden rond het golfgras, waardoor aantoonbaar unieke flora soorten en vegetatietypen zijn ontstaan. Deze trekken op hun beurt weer unieke fauna soorten (dieren) aan zoals bepaalde soorten vlinders of vogels, zoals de nachtsilene waardplant is voor de witvlek-silene-uil.

Toegang voor natuurliefhebbers

In de afgelopen 25 jaar is de aandacht voor de natuur op de Noordwijkse Golfclub sterk toegenomen (uitgave Natuur op de Noordwijkse Golfclub, 2005). Er wordt intensief samengewerkt met natuurorganisaties zoals de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk (VNVN)Stichting Duinbehoud en Staatsbosbeheer. VNVN inventariseert al jaren de broedvogels. Floron de flora en ook paddenstoelen, roofvogels en vleermuizen worden geïnventariseerd. Regelmatig vinden vogelspot of grijsduin wandelingen plaats voor leden en familie, meestal geleid door experts van natuurorganisaties. De golfclub staat altijd open voor verzoeken tot inventarisatie van de bijzondere natuur, neem hiervoor contact op met de Natuur commissie (via secretariaat@noordwijksegolfclub.nl).

Welke vergunningen vroeg de Noordwijkse aan?

In verschillende gesprekken met provincie, gemeente en juridische adviseurs hebben we vastgesteld welke vergunningen nodig zijn voor de voorgenomen werkzaamheden:

  • Vergunning Wet natuurbescherming​
  • Ontheffing Wet natuurbescherming​
  • Omgevingsvergunning uitvoeren van werk en werkzaamheden (archeologisch onderzoek en onderzoek ontplofbare oorlogsresten)​
  • Omgevingsvergunning in- en uitrit​
  • Melding bomenkap​
  • Melding herplant

Daarnaast dienden we een addendum in op de eerder verkregen saneringsbeschikking voor het verwijderen van de vervuilde grond.

Wat is de planning?

De renovatie van de golfbaan start nadat we de vergunningen hebben verkregen. Met de eerste natuurwerkzaamheden zijn we 3 september 2024 begonnen, daar zijn alle benodigde vergunningen en ontheffingen voor binnen.

Wat gebeurt er met het hout?

Nog even over het gekapte hout: dat laten we niet verbranden, wél duurzaam verwerken. Via de aannemer in de houtindustrie. Daar wordt het gerecycled tot bijvoorbeeld houtsnippers, boompalen, plaatmaterialen, takkenrillen en natuurspeeltuinen.

Onze plannen in de publiciteit

26-09-2004 | Hollandse Duinen | Golfen in Natura 2000-gebied: van onhandig naar omarmen
17-09-2024 | BO De omroep van de bollenstreek | Natuurwerkzaamheden Noordwijkse Golfclub gestart
10-09-2024 | VNVN | Renovatie Noordwijkse Golfclub
22-06-2024 | Stichting Duinbehoud | Natuurorganisaties sluiten convenant met Noordwijkse Golfclub
19-06-2024 | BO De omroep van de bollenstreek | Natuurorganisaties maken afspraken met Noordwijkse Golfclub over natuurherstel

Sluit venster